Vrouwen vanaf zestig & vitaliteit – je gouden jaren komen eraan: het grootste gedeelte van je werkzame leven zit erop, je wordt voorgetrokken en krijgt seniorkorting ;-), als je ze hebt – kun jij van je kleinkinderen genieten, tuinieren, reizen of andere zaken waar je meer tijd aan wil besteden. Aan de andere kant ziet het leven vanaf zestig er anders uit dan – pak ‘m beet – dertig jaar geleden. Denk dan als zaken als:

  • Ouders die langer leven en die afhankelijk van jou zijn als mantelzorger.
  • Kinderen die langer thuis blijven wonen of soms terugkeren (de boomerangers).
  • De pensioenleeftijd stijgt en het is de vraag of dit op 67 jaar blijft staan en waar het eindigt.

Alle redenen dus om ervoor te zorgen dat je zowel mentaal als lichamelijk zo sterk mogelijk blijft. Als je veel eerder al koos voor een gezonde lifestyle, dan pluk je daar nu de vruchten van. Nog niet nee begonnen? Start dan vanaf dit moment met beter zorgen voor jezelf. Je zal langer onafhankelijk van anderen zijn en tot op hoge leeftijd zelfstandig kunnen leven!

In beweging komen en blijven voor meer energie

Lichamelijke beweging en oefeningen zijn belangrijk om gezond te blijven, je energielevel hoog te houden en daarnaast blijf je langer onafhankelijk. Dat laatste, omdat je tot op hoge leeftijd spierkracht behoud waardoor je de dagelijkse huishoudelijke klussen zelf kan blijven doen.

Het is bekend dat veel mensen van boven de zestig gemiddeld genomen tien uur of meer per dag zitten. En je betaalt helaas wel een prijs voor deze inactiviteit.

Risico’s beperken; het kan!

Zonder gerichte beweging worden de botten brozer, de kans op vallen en botbreuken neemt toe. Door gezonde voeding voorkom je zwaarlijvigheid, diabetes 2 en hartklachten.

We verouderen allemaal; dat is een gegeven. De manier waarop je ouder wordt; dat tempo kan je beïnvloeden door je levenswijze. Bovendien word je minder (snel) afhankelijk van de gezondheidszorg die ook alsmaar duurder en soms lastiger toegankelijk wordt.

Hoe heerlijk is er om zo lang mogelijk deel uit te maken van de maatschappij, contact te houden met familie, vrienden en buren en te genieten.

De ideale mix

Bestaat uit uitgekiend eten en een bewegingspatroon dat bij je past. Als je een 150 minuten per week matig intensief beweegt waarbij je hartslag omhoog gaat, dan ben je goed op weg. Die minuten verdeel je natuurlijk over de dagen! Stevig wandelen en fietsen zijn bijvoorbeeld al goed om te doen en denk ook aan zwemmen of aqua aerobics. Ruim daarnaast tijd in om met gewichten te trainen op jouw niveau. Er zijn health centra die een e-gym hebben die de zwaarte helemaal op jou afstemmen. Door kracht- of weerstandstraining houd jij je spiermassa beter op peil. Daardoor blijf je langer sterk.

Natuurlijk is het goed om te onderzoeken wat je daarbij eet. Je spiermassa maak je blij door eiwitten te eten in een bepaalde hoeveelheid. Eiwitten zijn een bouwstof. Natuurlijk heb je ook koolhydraten en vetten nodig om gezond te blijven. Je kunt uit laten rekenen welke verhouding voor jou het meest gunstig is en daarbij een voorbeeld weekmenu met variaties krijgen.

Zingeving na verlies

Ouder worden gaat helaas ook samen met verlies van dierbaren. Dat is zwaar en de draad weer oppakken en je leven opnieuw invulling geven, is pittig. Mentaal is het zwaar en je merkt dat het verdriet om verlies je vermoeit. Je lichaam doet daadwerkelijk pijn. Het is lastig om de zonnige en fijne kanten van het leven te zien. Toch wil je de draad weer oppakken, maar waar ga je in hemelsnaam beginnen?

Een aantal gesprekken en activiteiten met een vitaliteitscoach zijn dan een ondersteuning die je nodig hebt. Iemand die er even helemaal alleen voor jou is. Die naar je luistert en je ondersteunt bij het aangaan van activiteiten die de moeite waard zijn.

Vrouwen na hun zestigste – mijn aanpak

Eerst maken we telefonisch kennis en daarna besluit jij of je het intensieve intake- en adviesgesprek wilt. Daarvoor houd je een aantal gegevens bij. Tijdens de intake zoomen we in op jouw vragen en wensen waarbij je ondersteuning wilt. Aan het eind van de intake krijg je sowieso advies. Of direct of later, omdat er het een en ander speciaal voor jou uitgezocht en beschreven moet worden.

Na de intake volgt een voorstel voor een aantal gesprekken en activiteiten. Dit betekent altijd dat je zelf in beweging komt en actie onderneemt. Dit betekent ook dat er ‘maatwerk’ wordt geleverd. Jij bent immers uniek! Dit maatwerk bestaat uit coachgesprekken al dan niet in combinatie het met uitbalanceren van voeding en het bewegingspatroon. Dat wat prioriteit heeft in jouw leven vormt het hart van de coaching.

Contact

Een coach, of zoals ik me noem vitaliteits- en voedingscoach, moet natuurlijk wel bij jou passen. Een gezamenlijke ‘klik’ is daarbij nodig. Laat via het contactformulier weten dat je graag eens telefonisch kennismaakt. Laat ook weten op welke tijdstippen je bereikbaar bent.

Tijdens dit telefonische gesprek stel ik je vragen. Ook vertel ik kort over de werkwijze. Daarna besluit je of je een start maakt met de intensieve intake. Lees meer daarover meer in het menu onder het kopje ‘programma’s.