Vrouwen rond de vijftig en vitaliteit; we hebben één ding gemeen: de overgang is in werking getreden. Persoonlijk vind ik overgang een woord met een behoorlijke lading. Het houdt gewoon in dat je vruchtbare periode, voor wat betreft kinderen krijgen, over is. Dat gaat met een paar verschijnselen gepaard waar vrouwen in meer of mindere mate last van hebben. Dat verschilt van persoon tot persoon.

Maar je bent onverminderd creatief in allerlei opzichten en levert dus vruchtbare ideeën en bijdragen.

Ben jij je wel bewust van je waarde of word je opgeslokt door de lichamelijke veranderingen en andere beslommeringen? Laat ik eens even op wat aspecten inzoomen.

Op gewicht blijven

Het is een hardnekkige mythe dat je bij het invallen van de overgang per definitie kilo’s zwaarder wordt. Op gewicht blijven of zelfs afvallen; dat kan absoluut. Ik ben er zelf een voorbeeld van en durf dit dus ook keihard te beweren. Het is wel zo dat je ‘aan de bak moet’ met jezelf en jezelf in de spiegel mag aankijken en de vraag mag stellen: hoe gezond leef ik nu eigenlijk?

Klinkt dit een beetje te streng in de oren?

Ergens klopt dat wel – dat strenge. Want het is heel verstandig om je genietmomenten – qua eten – te plannen door de week heen.

Het is ook heel verstandig om te genieten!

Hormonen

Het oestrogeen wordt minder waardoor een aantal vrouwen iets dunnere benen krijgen. Het testosteron neemt toe waardoor het buikvet toeneemt. Ook bij degenen die altijd een platte buik als een dubbeltje hadden.

De nachten worden verstoord door toiletstops, zweetpartijen en het is soms lastig om weer in slaap komen. Dat laatste doet iets met de hormonen cortisol en insuline. Ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat dit invloed heeft op de vetopslag in ons lichaam.

Door de toegenomen emoties, die zich te pas en te onpas aan ons opdringen, is het vaak een hijs om lekkere snacks te laten staan.

Fysieke verandering

Vanaf het 35e jaar neemt, als je stil blijft zitten, de spiermassa en botdichtheid af. Door minder spiermassa heb je eigenlijk minder kilocalorieën per dag nodig om op gewicht te blijven. De meesten van ons blijven dooreten en komen langzamerhand aan. Gevolg: het vetpercentage en de Body Mass Index nemen toe.

De botdichtheid neemt bij iedereen heel langzaam af en op zekere leeftijd zijn je botten broos en heb je meer kans op botbreuk.

Wat je ook doet; je lichaam verouderd. Het goede nieuws is dat je deze veroudering kunt vertragen. Dat doe je door het aannemen en aanleren van een gezonde lifestyle. Dit houdt in dat jij je bewust wordt van wat je eet en welke verhoudingen verstandig zijn. Daarbij ga je ook gericht bewegen.

Beweging opbouwen

Als je rond de vijftig bent dan kun je ook nog met een ander merkwaardig fenomeen te maken krijgen. In je hoofd ben je nog jong en je denken is onveranderd, maar helaas kan je lijf niet meer wat het kon toen je twintig was. De blessuregevoeligheid is toegenomen en met name de pezen zijn minder goed doorbloedt.

Als je al sport, betekent het dat je constant alert bent op de belastbaarheid van jouw lijf. Daar goed naar luisteren is een must.

Ga je voor het eerst sinds lange tijd weer bewegen, dan is het belangrijk dat je op een goede manier opbouwt. Het is geen overbodige luxe om te investeren in jezelf en je daar een paar keer bij te laten begeleiden. Ik heb een aantal goede personal trainers in mijn netwerk zitten.

Jezelf opnieuw uitvinden

Dit heet in het Engels zo mooi ‘reinvent yourself’. Ken jij je waarde, weet je te verwoorden wat je waarde is en wat deze in of voor het bedrijfsleven kan opleveren? De jonge garde is ermee opgegroeid om zichzelf ‘te verkopen’ en kennen hun ‘personal brand’.

Als je vijftig bent dan mag je nog 17 jaar werken. Je hebt nu nog de kans om een switch te maken of die slinger aan je loopbaan te geven die je wenst. Zeker als in jouw leven de kinderen groter worden en het huis uitgaan.

De tijd nemen om je jezelf stil te staan en bewust te kiezen welk pad je inslaat. Hoe klinkt je dat in de oren? De tijd nemen om stil te staan bij hoe je het liefst ouder wilt worden. De tijd nemen om inzichtelijk te maken hoe je wilt groeien en welke bijdragen je in dit deel van je leven wilt leveren.

Om dit alles op een rij te zetten, ben ik graag je coach en gids.

Omgeving, (zelf)vertrouwen en (zorg)druk

Je leest het bovenstaande en je zou graag het een en ander willen aanpakken. Maar ja, je omgeving verwacht van alles van je; ze zijn het zo gewend. Je bent al mantelzorger of je verwacht op korte of lange termijn meer zorg aan je ouder wordende ouder(s) te besteden.

Waar blijf jezelf in dit verhaal? Hoe zorg je ervoor dat je aan jezelf toekomt, zodat je alles blijft overzien?

Is het mogelijk om ‘nee’ te zeggen of ‘dit gaan we anders inrichten!’

Door alle veranderingen in je lijf, de zorgdruk en alle andere zaken in je leven, voel jij je soms zo futloos, terwijl jij je vitaal wilt voelen.

Je wilt graag coaching bij het maken van keuzes en het zou goed zijn om wat assertiever te zijn.

Vrouwen rond vijftig – mijn aanpak

In onze samenwerking beginnen me met wat voor jou de beste aanpak is. Wat zijn de belangrijkste vragen? Welke doelen wil je najagen?

Ik ben eerlijk en heel realistisch. Dat betekent dat ik aan je terugkoppel waar je het beste mee kunt beginnen. Dat betekent bijvoorbeeld eerst de stress opruimen. Is dat gedaan, dan wordt gewicht beheersen en/of verliezen pas echt haalbaar.

Contact

Een coach, of zoals ik me noem vitaliteits- en voedingscoach, moet natuurlijk wel bij jou passen. Een klik is belangrijk. Laat via het contactformulier weten dat je graag eens telefonisch kennismaakt. Laat ook weten op welke tijdstippen je bereikbaar bent.

Tijdens dit gesprek vertel ik kort over de werkwijze. Daarna besluit je of je een start maakt door met je vragen aan de slag te gaan.

Lees meer over mijn aanpak onder het kopje ‘programma’s.