Vijftig is het nieuwe dertig; telkens als ik dit soort kreten hoor, dan verlang ik naar een teiltje. Welke reclamegoeroe of glossymagazineredacteur heeft dit in hemelsnaam bedacht? Zelfs onze koning praat het na. Wat mij betreft is vijftig het nieuwe vijftig. En even voor de volledigheid; geen vijftig 2.0!

Realistisch

Welke redenen heb je in hemelsnaam als je vijftig bent om dan tegelijkertijd nog dertig te willen zijn? De tijd dat we als vijftig jarigen de-erotiserende bloemetjesjurken droegen, ligt al ver achter ons. Ook worden we niet meer vanaf ons 55ste jaar in een bejaardenhuis gestopt. Ja, echt waar; dit gebeurde met enige regelmaat in de jaren zeventig van de vorige eeuw. We kleden ons totaal anders en gedragen ons ook anders, maar een feit blijft dat ons lichaam langzaam maar zeker verouderd. Waarom willen we toch zo krampachtig dertig zijn?

Persoonlijk ben ik me ervan bewust dat ik over een flexibele geest beschik in een lichaam dat langzaam maar zeker ouder wordt. Door goede genen, het managen van de hoeveelheid stress en het erop na houden van een  gezonde lifestyle, kan ik mijn lichamelijke verouderingsproces enigszins vertragen.

Het lichaam; de leesbril en …

Sinds twee jaar draag ik een leesbril en met sporten moet ik rekening houden met de verminderde doorbloeding van de pezen. Met name de pezen in de linker heup en achillispees spelen op. Dat betekent in de sportpraktijk heel goed rekening houden met die handicap; ik ben blessuregevoelig geworden. Minder goed zien en peesproblemen; ze waren er zomaar …… ineens …….

Het goede nieuws; de snelle geest

Gelukkig zijn de  geest en de snelheid waarmee ik denk al jaren van een hoog niveau. Soms lijk ik, op basis van intuïtie, zelfs steeds sneller te handelen. Dit is natuurlijk heel verklaarbaar. Intuïtie is immers  een mix van gestolde kennis en ervaring waardoor je in veel gevallen niet meer hoeft na te denken en automatisch handelt. Of automatisch weet hoe ‘het’ zit. Het maakt me lekker direct en ik stel ook veel sneller grenzen. Dit ervaar ik als een opluchting en het geeft ruimte voor wat echt belangrijk is.

Verschil tussen body & mind

Het lijkt erop of het lichaam ouder wordt en met de leeftijd meegroeit. Alsof het getal dat daarbij hoort een grotere relatie heeft met het lichaam, dan met de geest.

Wanneer ben je oud?

Een bijzondere vraag, want waar ligt het startpunt waarop jij jezelf echt oud gaat noemen? Of wanneer ga je toegeven dat je ouder bent? Als ik luister naar de jonge generatie of denk aan de tijd dat ik tiener of twintiger was, toen vond ik dat je met vijftig al een eind op weg was. En met dertig is zestig pas oud. En met veertig – ja – dan ben je oud als je in de zeventig bent. En nu ik zelf al even vijftig ben, blijkt dat ik iemand van in de tachtig pas echt oud vind.

Wanneer ben je oud – fixed of growth mindset

In mijn vak als trainer/coach werk ik met de begrippen fixed en growth mindset. Regelmatig kom ik mensen in allerlei leeftijdscategorieën tegen, maakt niet uit of ze in de twintig, dertig, veertig, enzovoort zijn, die wars zijn van vernieuwing. Zich verschansen op de vierkante meter en het liefst willen dat alles blijft zoals het is.

Je raadt het al: dit noem je een fixed mindset. Ik noem dit type mensen ‘oud’.

Mensen met een growth mindset blijven tot op hoge leeftijd bezig met zelfontwikkeling. Ze begrijpen dat er zaken veranderen en steken er energie in om, voor zover dat mogelijk is, bij te blijven. Waar veranderingen te snel gaan, maken ze keuzes over wat ze links laten liggen. Het relativeringsvermogen is stevig ontwikkeld.

Vijftig is het nieuwe vijftig – mijn conclusie

  • Voor mij betekent het dealen met een lichaam dat minder doet wat ik zou willen en daar toch verstandig mee omgaan. Vooral ook accepteren dat het is zoals het is.
  • Genieten van het feit dat de ervaring maakt dat ik snel handel en beslissingen neem en vanuit het ‘been there, done that’ minder snel in de emotie of stress schiet.
  • Vijftig zijn in 2018 betekent voor mij dat we een stem hebben en dat we vol expressie duidelijk maken dat we een generatie zijn met eigen kenmerken.

Een generatie die verre van afgeschreven is; een generatie met waarde, die nog heel wat doelen wil bereiken!