Overeten; je kunt jezelf achteraf wel voor het hoofd slaan. Je wilt het niet en toch trap je er weer in. Heb jij jezelf weleens afgevraagd waarom je dit toch in hemelsnaam doet? Aan het eind van de avond heb je het gevoel dat je jezelf verraden hebt en helemaal als je ’s morgens op de weegschaal stapt. Eén ding: je bent niet alleen. We hebben hier bij bosjes last van. Zo’n 40 tot 50% van vrouwen boven de vijftig heeft enig overgewicht. Onze zittende levensstijl is een factor die daaraan bijdraagt De belangrijkste reden is echter: we eten simpelweg te veel of het verkeerde voedsel.

Redenen waarom je dit doet en doorbraakmethoden

Hieronder vind je een aantal redenen waarom je gaat overeten en manieren waarop je dit kunt doorbreken. Kijk hier eens kritisch naar en stel vast wat jouw valkuilen zijn. Ga je daarop focussen. Heb je er meer dan drie. Ga met een beperkt aantal doelen aan de slag en kies de drie grootste valkuilen uit waar je mee aan de slag gaat. Zo houd jij het voor jezelf overzichtelijk en werkbaar.

Je eet, terwijl je dorst hebt

Waarschijnlijk ga je ervan uit dat je het onderscheidt tussen hongerig en dorstig kan maken. Heel vaak is dat niet zo. Ook al ben je niet dorstig, ga toch dat glas water drinken of neem desnoods een beker thee. Dit leidt jouw aandacht af van het idee dat je moet eten en zal je enige tijd een bevredigend gevoel geven. Probeer dit van de week eens uit als je gaat verlangen naar die aantrekkelijke snack.

Je slaapt onvoldoende

Misschien heb je hier een gemixte gevoelens bij. Je zou toch denken dat als je meer uren wakker bent, je meer calorieën verbrandt. Het probleem is dat mensen die onvoldoende slaap krijgen vaak laat naar bed gaan. Als gevolg hebben ze meer uren per etmaal dat ze de kans hebben om te eten en lekker te snaaien. Als je slecht slaapt of ervan uit gaat dat zes uur slaap per etmaal ruim voldoende is, realiseer je dan dat je stofwisseling (metabolisme) onvoldoende goed functioneert.

Te weinig goede vetten eten

Kijk, als je een hoog cholesterolgehalte hebt, dan zal je verteld zijn dat je weinig vet moet eten. Echter, gezonde vetten, als meervoudig onverzadigde vetzuren, zijn niet de veroorzakers van een hoog cholesterolgehalte. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een zekere hoeveelheid vet in je voeding je lang een verzadigd gevoel geeft. Redenen te over om goede vetten in je voeding op te nemen. Denk aan: olie (walnootolie, rijstolie, olijfolie, enz), tonijn, zalm, makreel, haring, advocado’s en noten. Zelfs een volvette yoghurt is beter dan de light versies die vol zitten met toegevoegde suikers.

Je zult je langer een vol gevoel houden door goede vetten eten en in z’n geheel minder eten.

Overeten; verander je ontbijtkeuzes

Als je alleen maar fruit en een boterham met hagelslag neemt als ontbijt, dan kan dit ertoe leiden dat je de hele dag zin hebt in zoetigheid. Het is beter om een mix van macro’s (complexe koolhydraten, eiwit en vet) als ontbijt te nemen; een stevig ontbijt dus. Je lijft doet er lang over om dit te verteren en ook hiermee houd je lang een verzadigd gevoel. Als je op enig moment trek krijgt, neem dan een gezonde snack.

Overeten voor de TV en snacken tijdens reclameblokken

Het is een vorm van eten zonder dat je erbij nadenkt. Erger nog; je proeft nauwelijks wat je gedachteloos naar binnen schuift. Het wordt helemaal triggy als je chips of ander zoutjes eet waarin ve-tsin zit. Door het stofje gaat er geen signaal naar je hersenen om door te geven dat je verzadigd bent. Klaar ben je.

Hoe doorbreek je dit? Eet vooral aan tafel. Dek deze mooi en gebruik servies en bestek dat er prachtig uitziet. Een kwestie van slingers ophangen in je leven door de tafel te versieren. Je zult je hierdoor veel bewuster zijn van wat je eet en hoeveel je eet. Door het verzadigde gevoel heb je later die avond minder last van lekkere trek. Wil je toch iets? Zorg er dan voor dat je al een gezonde snack hebt klaargezet in een verantwoorde portie.

Laat je mij weten welke gewoontepatronen jij doorbroken hebt rond overeten? Ik kijk uit naar jouw successen hierin.

Wil je begeleiding bij verantwoord afvallen of het aanleren van een gezonde levensstijl? Neem dan contact met mij op.