Kwieke senioren weten wat ze willen en kiezen daar bewust voor. Daar kun je trouwens het best vroeg in je leven mee beginnen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er steeds meer vijftigplussers, zoals ik, zijn die er bewust voor kiezen om gezond oud te worden. Deze levensstijl houden ze de rest van hun leven vol. Ook als je zeventig en ouder bent, heeft het ontzettend veel nut om te switchen naar uitgebalanceerd eten en bewegen.

Mijn doel

‘Mijn doel is het om zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk van anderen te functioneren.’ Door nu maatregelen te nemen, vertraag ik het ouder worden!’ Bovendien wil ik een leuk oudje worden!’ Dat betekent dat ik mijn sociale contacten op orde moet houden.

Wat is jouw doel?

Zeventig jaar en ouder

Misschien heb je iets van: ‘wat moet ik nou nog op mijn leeftijd; ik heb al verkering of ik begin er niet meer aan.’ Aan de andere kant wil je misschien minder last hebben van klachten en kwaaltjes. Het lijkt mij in ieder geval prettig dat je allerlei zaken in en om het huis zoveel mogelijk zelf kunt doen en blijven doen.

Hoe fijn is het om zelf spullen uit de hoger gelegen keukenkastjes te halen of te kunnen bukken. Daarvoor is spierkracht nodig en een zekere lenigheid. Boodschappen doen; ook al zoiets. Fijn om dit zelf te kunnen en eruit te zijn.

Voeding als medicijn

Voeding helpt bij het gezond houden van het lichaam. Het dieet dat je daarvoor volgt, is eigenlijk hetzelfde als wat je op iedere leeftijd zou moeten eten. Gevarieerde en uitgebalanceerde voeding is de sleutel. Als je lichaam ouder wordt (soms lijkt het of de geest veel langzamer verouderd), dan heb je de neiging om minder te eten. De eetlust neemt af. Het is belangrijk dat je oplet dat je niet ondervoed raakt. Voldoende en gezond eten, is dat het medicijn om sterk te blijven.

Iets meer eiwit vanaf je 65e jaar

Onderzoekers zijn van mening dat je voeding iets meer eiwit mag bevatten, dan bij jongere mensen. Deze eiwitten helpen bij herstel. Dit kan zijn na een operatie of ziekte. Het helpt ook met herstel na beweging. Of dit nou een fikse wandeling is, een fietstocht of na een krachttraining met gewichten/weerstand. Eiwitten helpen het volume van je spieren op orde te houden. Daardoor blijf je langer krachtig en mobiel.

Een Frans spreekwoord luidt: ‘Vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent.’ Wat zegt jouw voeding over jou?

Uitgebalanceerd dieet

Bij de drie hoofdmaaltijden eet je 75% van wat je vroeger at. Je past op met te vette en suikerrijke voeding. Ook let je erop dat de hoeveelheid zout tussen de vier en zes gram per dag ligt. De voeding is vezelrijk. Kortom: eet groente en fruit, zuivel, één keer per week vette vis en peulvruchten, brood en andere volkoren graanproducten. Nog korter: in de schijf van vijf staat duidelijk omschreven welke gezonde keuzes er te maken zijn.

Blijf bewegen

Als je lang de kracht in je lichaam wilt behouden, dan is krachtsport zeer aan te raden. De westerse wereld is aan het vergrijzen. De reden dat er hoe langer hoe meer onderzoek wordt gedaan naar ouderen, hun eetpatroon en bewegen. Uit de experimenten komen mooie resultaten. Zeventig plussers deden mee aan een programma waarin ze uitgebalanceerd aten (iets meer grammen eiwitten per dag) en aan krachttraining deden. Na drie maanden was hun spiermassa gegroeid, hun vetpercentage afgenomen. Ze waren sterker en mobieler.

Kwieke senioren oogsten

Kwieke senioren willen het leven ervaren als rijk. Na ons vijftigste leven we niet in een soort van blessuretijd. Door onze levenservaring zijn we vaak juist rustiger, kunnen beter relativeren en kennen de zegeningen van ‘ontspannen’.

Het lijkt er vaak op dat de wereld, die erg gericht is op ‘jong, fris en vitaal’ ons in een hoekje willen zetten. Ik schreef er eerder over in een blog hoe we in reclames worden weggezet. Het wordt eens tijd dat wij op een meer volwassen wijze benaderd worden. We zijn complete mensen!

Conclusies

Eet gezond en blijf in beweging. Begin daar zo jong mogelijk mee om veroudering te vertragen. Ook om chronische ziektes als obesitas, diabetes 2 en hart- en vaatziekten te voorkomen. Houd je sociale contacten op orde en zorg voor ontspanning.

Ga van jezelf uit; van je eigen kracht. Je kunt altijd nog solliciteren naar de functie van ‘Benidorm Bastard’!

Meer weten?

Paola Pisu is op BGN Gewichtsconsulent i.o. en begeleidt mensen bij het bereiken van een gezonde levensstijl. Of dit nu gaat over een paar kilo afvallen, meer energie uit voeding halen of uitgebalanceerd eten. Zij kiest ervoor om mensen vanaf veertig jaar en ouder te begeleiden, omdat vanaf dat moment meer op de leeftijd gerichte vragen ontstaan. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Stuur dan een bericht naar: paola@vitalfemalefifty.com en je hoort snel van me.

Bronnen

http://activeageing.nl/hogere-eiwitinname-bij-ouderen-door-verrijkte-voedingsmiddelen/
http://www.activeageing.nl/50-plusser-in-de-ban-van-healthy-food-en-lifestyle/
http://vita-info.nl/2014/05/meer-eiwitten-voor-ouderen/
https://www.anbo.nl/over-ons/publicaties/anbo-magazine/gezondheidstips
https://www.nia.nih.gov/health/publication/healthy-aging-lessons-baltimore-longitudinal-study-aging/what-does-all-mean-you
https://weblog.wur.eu/food-nutrition/vital-seniors-longer-independent/