Het is een hardnekkige mythe dat koolhydraten je dik maken en dus slecht voor het lichaam zouden zijn. Ja, als je er teveel van eet, dus meer dan je lichaam gemiddeld genomen verbrand, dan kom je aan. Dat gaat je dus ook prima lukken met alleen vet of een enorme berg eiwit. Het is echt supersimpel: als je teveel kcal per dag eet en je houdt dit een periode vol, dan kom je aan!

Besluit je op een dieet van paprikachips te gaan en je eet daar slechts duizend kilocalorie per dag van, dan val je ook af. Slecht idee, maar wel waar.

Koolhydraatzaken op een rij

Nou zijn er diverse soorten suikers. De verzamelnaam daarvan is koolhydraten. Je hebt koolhydraten die veel voor je lichaam doen en koolhydraten die ‘leeg’ zijn. Deze kun je beter vermijden. In deze blog beschrijf ik eerst wat koolhydraten ons lichaam allemaal brengt. Daarna beschrijf ik wat er gebeurt als je er stelselmatig te weinig van binnenkrijgt. Als laatste beschrijf ik in welke voeding koolhydraten zit die je met een gerust hart kunt eten in een verstandige hoeveelheid!

Redenen waarom koolhydraten onmisbaar zijn

  1. Ze zijn de grote energieleverancier van ons lichaam; het is als het ware de superbenzine waardoor de motor dagelijks blijft draaien. Een bepaalde inname per dag wordt dan ook helemaal verbruikt door onze dagelijkse activiteiten. De reststoffen verlaten ons lichaam via de natuurlijke weg.
  2. Het helpt bij het regelen van de temperatuur van ons lichaam en met name bij het warm houden van ons lichaam.
  3. Ze reguleren de hoeveelheid suiker die door ons bloed circuleert die trouwens nodig is voor bewegen; het functioneren van onze organen en spieren.
  4. Onze hersenen hebben koolhydraten nodig om te kunnen denken.
  5. Helpen ons lichaam bij het opnemen van calcium.

Als je er stelselmatig te weinig van eet

  1. Dan gaat het lichaam onder andere eiwit verbranden dat in spieren zit en dat leidt op den duur tot spierafbraak. Erg onhandig als je een lichaam met mooie rondingen wilt krijgen. Hoe meer spieren je hebt des te mooier je curves en des te meer je verbrand ten koste van vet. Dit betekent dus wel dat vormen van krachttraining aan te raden zijn.
  2. Kijk er dan niet van op dat je het regelmatig koud hebt; vooral in de winter.
  3. Je voelt je snel moe en klaagt bijvoorbeeld dat je zo weinig energie hebt.
  4. Ontstaat er kans op hoofdpijn, je concentratievermogen neemt af en je kunt je zelfs neerslachtig voelen.
  5. De kans is groot dat te weinig vezels binnenkrijgt die weer hard nodig zijn voor de spijsvertering, het onderhoud van een goede darmflora dat ook weer helpt bij het opnemen van essentiële vitaminen en mineralen.

De ene koolhydraat is de andere koolhydraat niet

Dat is waarschijnlijk geen verrassing voor je. Zaken die je het best met mate eet en zelfs kunt schrappen uit je dieet zijn: een overmatige hoeveelheid alcohol en welke hoedanigheid ook, chips, koek, frisdrank en vruchtensap, kristal- en andere suikers, witbrood en levensmiddelen die gemaakt zijn met wit meel.  Eet gerust verse groente en vers fruit, quinoa, zilvervliesrijst, volkorenpasta’s, peulvruchten, bataat en aardappel. Ja, ook de banaan komt in dit rijtje voor.

Oeps

One more thing: van al die gezonde koolhydraten geldt natuurlijk dat je deze in een gezonde hoeveelheid eet. Dat betekent in balans met eiwitten en vetten die je dagelijks binnenkrijgt. En ook dat je gewoon je hoeveelheid eet die je dagelijks nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Durf jij na deze info de koolhydraat nog te laten staan?