Havermout en de zegeningen van en ideeën voor een power-ontbijt

/, Gezondheid en Vitaliteit, Macro's/Havermout en de zegeningen van en ideeën voor een power-ontbijt

Havermout en de zegeningen van en ideeën voor een power-ontbijt

Havermout; daar zit wat in. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, geef ik je hierbij direct de lijst van vitaminen en mineralen. Dat zijn: B1, B2, B6, B11, B12, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Goed dat is dus de opsomming van de micronutriënten. Ook nog even goed om de macronutriënten in het zonnetje te zetten, want ook daar zit het wel goed mee in havermout. Het bevat plantaardig eiwit, veel complexe koolhydraten en een beetje vet waarvan veruit het meest onverzadigd.

Kortom ……. balans is key

Havermout is ontzettend gezond. Wat nog in bovenstaande lijst ontbreek namelijk is de hoeveelheid vezels die onder andere bijdragen aan een goede stoelgang. Het hoge percentage complexe koolhydraten zorgt ervoor dat de verbranding tot monosacharide (enkelvoudige suiker) langzaam verloopt. Daardoor blijven de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau op een gezond peil hangen.

Het zorgt voor balans in het lichaam waardoor je energie uit kan gaan naar zaken die ertoe doen. Bij een disbalans in het lichaam, bijvoorbeeld door het eten van voeding met een grote hoeveelheid suiker, gaat er veel energie zitten in het verwerken van de suiker. Daardoor kun jij je heel moe voelen en/of je krijgt behoefte aan meer suiker (waarmee de volgende suikerpiek een feit is).

Cement of pap?

Veruit de meeste mensen warmen havermout op in een pannetje met melk of water. Er ontstaat dan een soort pap. Zelf eet ik het rauw in combinatie met een hoeveelheid kwark. Mijn vader roept dan steevast dat ik een soort cement eet, omdat het er behoorlijk compact uitziet. Het klopt dat je goed moet kauwen; beter dan op de gekookte havermout die een stuk zachter is. Af en toe eet ik de zogenaamde overnight oats. Het is heerlijk om bircher muesli te maken. In dat geval weekt de havermout een nacht in de koelkast in 100 ml appelsap.

Havermout; hoe maak je het buitengewoon smakelijk?

Door er zoveel mogelijk mee te combineren! Misschien vind je het gemakkelijk om elke dag hetzelfde ontbijt te maken, maar met enige moeite kun je eindeloos combineren met havermout.

Zelf vind ik belangrijk om een goede combinatie van macronutriënten binnen te krijgen in de drie hoofdmaaltijden. Daarom kies ik voor een combinatie van havermout (complexe koolhydraten), magere kwark (eiwitten en weinig kilocalorieën) en zaden of noten (meervoudig onverzadigd vet).

Om te komen tot zoveel mogelijk variatie wissel ik dus af als een malle. Bijvoorbeeld:

  • Standaard – 200 gram magere kwark en 30 gram havermout en 3 gram raw chocolate.
  • (Eén stuk) fruit – appel, sinaasappel, 150 gram aardbeien, banaan, druiven, bosbessen, frambozen, enzovoort.
  • 10 gram chiazaad of lijnzaad of hennepzaad. Je kunt ook kiezen voor 10 gram noten.
  • Afhankelijk van de fruitsoort doe ik er nog 1 gram kaneel bij of een klein beetje zelfgemaakte gembersiroop.
  • Om meer afwisseling in smaak te krijgen doe ik er soms een suikervrije siroop bij. Dat kan zijn koffie-, citroen-, passievruchten- of bessensmaak. Deze flessen koop ik dan.

Koemelk of amandelmelk

Natuurlijk kun je ook hiermee variëren. Doordat ik allergische astma heb, verdraag ik de koemelk minder goed. Magere kwark is het enige zuivelproduct waarmee de slijmproductie binnen de perken blijft. Voor wat betreft de amandelmelk. Daarmee kun je prima gebruiken in een havermoutontbijt. Realiseer je echter wel dat er weinig kcal in amandelmelk zitten; dus relatief weinig brand- en bouwstoffen. Stelselmatig te weinig kcal binnen krijgen op een dag is ongezond. Andersom: in volle kwark zitten behoorlijk wat kcal. De smaak is waarschijnlijk lekkerder, maar je ontbijt neemt snel toe in het aantal kilocalorieën. Prima als je werk veel fysieke kracht vraagt, maar als je een kantoorbaan hebt en een groot deel van de dag zit, is dat toch minder aan te raden.

Deel vooral jouw havermoutontbijt op deze pagina. Stuur het in en het wordt verwerkt in een blog.

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.