Hartige hapjes parade – ‘we borrelen elke vrijdagmiddag. Dan slaan we het warme eten over en komt er in plaats daarvan allerlei lekkers op tafel. Nu met het afvallen, merk ik dat ik af en toe echt zin heb in een hartige bite.’

Ongeveer dit zei één van mijn cliënten die ik begeleid ter afronding van mijn studie tot BGN Gewichtsconsulent. Nou ben ik zelf ook behoorlijk van de hartige hapjes. Zoet kan met gestolen worden. Dus zei ik haar toe, dat ik het een en ander eens op een rij zou zetten. Bij deze dus en ik hoop dat jij ook lekkere, gezonde trekt krijgt als je deze lijst met variaties op een rij ziet.

Hüttenkäse of cottage cheese

Hier kun je dus van alles mee. Doe dit op een volkorentoastje (meer vezel en meer verzadiging) met een klein stukje gerookte zalm en doe er een beetje peper of bieslook op. Je kunt de kaas ook mengen met een beetje rode of groene pesto en dan op een toastje smeren. Of je maakt zelf peterselie- of basilicumolie en mengt dit met de kaas. Doe de kruiden in een blender, staafmixer of keukenmachine en meng dit met een goede olijfolie. Smeren maar.

Tonijn da’s pas fijn

Kies voor de variant op water. Je kunt met de goede keukenapparatuur mousse maken. Heb je dit niet in huis? Dan prak je het fijn met een vork en meng je het met ingrediënten. Denk aan schepje magere kwark, augurk, zilveruitjes, paprikapoeder, kappertjes. Je kunt de kwark ook weglaten. Beetje mee spelen en ontdekken wat jij het lekkerst vindt.

Variatie op lekker ouderwets

Augurken gerold in plakjes gekruide rosbief of rookvlees. Hard gekookte eieren gerold in dezelfde vleeswaren. En dan vergeet ik nog de kipfilet en kalkoenborst als vleeswaren te noemen.

Ei kun je in kleine plakjes ook op een toastje doen. Aftoppen met een likje chilisaus of ketchup. Laat boterhamworst of grilworst in de winkel liggen.

Avocado

Prakken met kruiden, beetje in vleeswaar rollen, stokje erdoor en serveren maar. In schijfjes snijden en met een likje light Boursin of Philadelphia op een toastje doen.

Mousse van maken, doe dit op een toastje of amuselepel, druk er voorzichtig een garnaaltje of een stuk gerookte kip in en voila; weer een engeltje dat je tong streelt gecreëerd.

Feta

Heeft van zichzelf een prettige bite. Prik dit onder een half cherrytomaatje, een blokje gerookte kipfilet, een garnaaltje of verpak ook dit in een stukje vleeswaar. Ga eens naar een Turkse supermarkt. Daar vind je geite- en schapefeta. Dan heb je ook eens een andere smaak. Ook prima te combineren met een grote druif.

Het gaat maar door met de hartige hapjes parade

Stukjes mango of ananas en combinatie met gerookte kip of een gekruid blokje biefstuk. Maak dit af met een stukje chilipeper.

Soms vind ik de heerlijkste soepstengels in supermarkten, de Hema of Xenos. Daar zitten lekkere kruiden in. Krul daar een stukje parmaham omheen. Of maak een dip van magere yoghurt, kruiden en knoflook – de variaties zijn eindeloos. Ook heerlijk om de soepstengel met bonus in te dippen.

Zachte geitenkaas

Blokje of balletjes van maken en rol dit door kruiden als bieslook of heel fijn geknipte selderie. Je kunt ook noten behoorlijk fijn hakken en de blokjes of balletjes daar doorheen rollen. Versieren met een beetje paprikapoeder of peper uit de pepermolen.

Zoutjes

Mocht je na al deze mogelijkheden nog zin hebben in zoutjes ……. Denk dan aan de Japanse mix of zoute stokjes. Maar het zou mij verbazen als jij deze nog in huis haalt.

Mis jij jouw favoriete hapje, die je snel klaar maakt, in de hartige hapjes parade, ? Stuur me een bericht en ik neem het erbij op!