Gemakkelijke preisoep voor als je de verkoudheid snel te boven wilt zijn ….

/, Macro's, Recepten/Gemakkelijke preisoep voor als je de verkoudheid snel te boven wilt zijn ….

Gemakkelijke preisoep voor als je de verkoudheid snel te boven wilt zijn ….

Van de week gaf ik training in een ruimte die op zich groot is, maar ook heel snel veel te warm wordt. Dat betekent dat mijn collega en ik af en toe de airco aan doen om de boel weer op temperatuur te laten komen. Helaas stond deze airco afgesteld op high acht en een temperatuur van 18 graden. Op welke knoppen we ook drukten; we kregen de boel niet anders afgesteld.

Het gevolg: allebei keelpijn en mega snotterig de dagen erna. En nu is het zaterdag en ik ben nog niet 100% fit, terwijl ik de komende week drie dagen training geef. Dat betekent topsport bedrijven. Dus vroeg naar bed, vroeg uit bed en er fit al een hoentje voor de deelnemers zijn.

De afgelopen dagen heb ik een paar paracetamolletje naar binnen gegooid, maar echt helpen doet het niet. Wat tot nu toe het beste werkte, was gorgelen met lauwwarm, zout water. Vandaar dat ik vandaag bedacht dat dit griepje vooral bedwongen moest worden met goed eten.

Bij het bestrijden van keelpijn hoort het eten van zoute haring bij de lunch en een goed gevulde kippensoep bij het diner. Maar ik heb niet zo’n zin in het maken van kippensoep. Een gemakkelijke preisoep leek me een geweldig alternatief en dan doe ik er wel wat kip in.

Een recept dat ik vond, heb ik weer geheel naar mijn eigen hand gezet. Je vindt het hieronder.

Wat heb je nodig voor het maken van de gemakkelijke preisoep

 • vier ons prei
 • een grote, witte ui
 • twee tenen knoflook
 • drie salieblaadje uit eigen tuin
 • dragon (theelepel) uit een potje
 • 500 ml kokend water
 • peperoncino (rode pepertjes) uit een potje (naar smaak)
 • 100 gram bataat
 • 15 gram kokosolie
 • 100 ml gevogelte fond
 • tuinkruidenbouillon – 2 theelepels of en blokje
 • 130 gram gegaarde, pittige kipfiletplakjes (kocht dit bij de hema)
 • 50 gram kritharaki

Hoe maak je de gemakkelijke preisoep klaar?

 • Smelt de kokosolie in een pan en als deze heet is doe je er de in kleine stukken gesneden ui, knoflook, salie en dragon bij – laat dit lekker smoren.
 • Terwijl dit smoort, snijdt je – terwijl je geniet van een lekker muziekje – de prei in ringen. Je zet een ketel met 500 ml water op het vuur en wacht tot het kookt.
 • De bataat zet je, nadat je wat gaten in de schil geprikt hebt, vier tot vijf minuten in de magnetron. Laten nagaren in een schone handdoek.
 • Doe het kokende water, tuinkruidenbouillon, peperoncino, prei en gevogeltefond bij de gesmoorde uien en knoflook. Snijd de bataat in dobbelsteentjes grootte en voeg dit ook toe.
 • Laat dit alle een kwartiertje sudderen en zet het vuur dan uit.

Vervolg

 • Breng water aan de kook en gaar de kritharaki.
 • Warm de soep op en voeg als het goed heet is de pittige kipfiletplakjes toe, zodat deze warm worden door de hitte van de soep.
 • Giet de kritharaki af en voeg dit aan de soep toe.

Macro’s

Dit gerecht kan in deze hoeveelheden gegeten worden door twee personen. Voor de macro’s ben ik uitgegaan van de ingrediëntenlijst en deze heb ik gedeeld dor twee.

Kcal 369,15 – K 42,7 – E 23,8 – V 9,85

Tips

 • De kritharaki gebruik ik als vermicelli, omdat aan dit van origine Griekse product meer smaak zit. Het doet me ook aan de keuken van mijn Italiaanse tante denken. Om toch wat koolhydraten toe te voegen aan deze maaltijdsoep kun je ook denken aan het toevoegen van gare pasta. Het is maar net wat je lekker vindt.
 • Daar ik, in verband met mijn sportactiviteiten, veel eiwit eet, gebruik ik een pakje van 130 gram gegaarde pittige kipfilet voor mezelf. Daarmee komen de grammen eiwit voor mij uit op 38,4 gram in dit gerecht. Het aantal kcal ligt daarmee ook wat hoger en komt boven de 400 uit. Dat is trouwens nog niet echt hoog. De rest van de dag ben ik dan ook alert of ik voldoende macro’s binnen krijg.
 • Pas op bij het toevoegen van de pepertjes. Ik schoot per ongeluk uit waardoor bij het eten van de soep het water uit mijn hoofd liep. Nou ja, ik was er een stuk beter aan toe na het eten van de haring en de soep.
 • Je kunt ter versiering aan deze gemakkelijke preisoep wat zelf gedroogde tomaatjes toevoegen. Kijk hier voor het recept daardoor.

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.