Gemak kost weinig energie – gemak dient de mens. Als we alles lekker efficiënt inrichten, brengen we het aantal momenten dat we lekker bewegen nog verder terug. Minder bewegen, is minder verbranden. En als je minder verbrandt, is het verstandig om je eetpatroon aan te passen, omdat je anders grote kans hebt om aan te komen. Of het vet gaat op plaatsen zitten waar je het nou net niet wilt hebben. Hoe zit dit nou in elkaar?

Zitten of bewegen; hoeveel kcal verbrand je?

Dat verschilt per mens en dus neem ik even voor het gemak mezelf als uitgangspunt. Doordat ik zo’n fitnesshorloge heb, is dat nu haarfijn in kaart gebracht. Als ik een dag werk, betekent dit dat ik ’s morgens vaak voor half zeven in de auto zit en met een beetje geluk op tijd op mijn werkplek arriveer. Ik werk onder andere als trainer. De trainingsruimte richt ik naar mijn zin in (sjouwen met meubels) en zo tegen negen uur start de training. Ik zit, ik sta en loop een beetje heen en weer gedurende de werkdag.

Verleidingen weerstaan

De meeste trainingsoorden zijn uitgerust met koekjes, pepermunt, tegen half elf allerlei lekkernijen, een lunch waarbij het zoeken is naar verantwoord voedsel en in de middag wordt er dan nog een snack gepresenteerd. Al kan je op sommige plaatsen inmiddels kiezen voor een vruchtensmoothie.

Aan het eind van de dag stap ik de auto weer in en draai de geluksduim dat het een filevrije rit wordt. Thuis wacht een verantwoorde maaltijd. Ik ben te moe om te gaan sporten. Bij het slapen gaan heb ik iets meer dan 1900 kcal verbrand.

Bewegen/sporten

Hoe anders is het op een dag dat ik in de tuin werk, wandelend wat boodschappen doe, sowieso een wandeling maak of lekker tekeer ga in de gym. Dan verbrand ik tussen de 2300 en 2700 kcal per dag. Hiermee is direct duidelijk waarom zittend werken dramatische effecten heeft. Bij weinig bewegen, kom ik dus niet eens aan het door het Voedingscentrum aangeraden gemiddelde van 2000 kcal per dag. Zou ik dat wel eten, op dagen dat ik vooral zittend werk doe, dan kom ik aan.

Pond afvallen per week

Zou ik een pond per week willen afvallen, dan moet ik zo’n 500 kcal per dag minder eten dan dat ik verbruik. Op dagen dat ik zittend werk, is dat zo’n 1400 kcal. Neem van mij aan: dat is bijna niks. Persoonlijk val ik van de graad als ik mijn inname daartoe beperk.

Een beetje pizza daar zit al meer in dan 1000 kcal. Kan je nagaan wat ik de rest van de dag dan nog naar binnen zou kunnen werken; petieterig weinig! Op dagen dat ik sport, kan ik tussen de 1800 en 2200 kcal per dag eten om een negatieve energiebalans te creëren.

Gemak en de negatieve energiebalans

Als je ervoor kiest om af te vallen, wil je gedurende een periode tot je streefgewicht bereikt is, een negatieve energiebalans aanhouden. Dat betekent dat je minder eet, dan dat je verbrandt. Dat bereik je dus echt veel eerder wanneer je gedurende de hele dag goed in beweging blijft.

Afstand doen van allerlei oplossingen die ons leven vergemakkelijken, kan je beter aan de dijk zetten. Ik geef een paar voorbeelden waardoor lekker bewegen in het geding komt:

  • Boodschappen thuis laten bezorgen in plaats van ze zelf te doen.
  • Gebruik maken van een elektrische fiets, zodat je niet zelf lekker tegen de wind in hoeft te trappen.
  • Een heel bekende is het gebruik maken van liften en roltrappen, terwijl je echt beter kan lopen.
  • In de auto overal naartoe crossen, terwijl je dit ook wandelend of met de fiets kunt doen.
  • Urenlang series kijken op TV of gamen achter je laptop. Of uren bezig zijn met social media zittend op je derriere.
  • Een onderhoudsvrije tegeltuin aanleggen, zodat je geen tijd kwijt bent aan onkruid trekken en dat soort tijdrovende klussen.

Hoor ik je nu zeggen dat je daarvoor allemaal geen tijd hebt? Even heel duidelijk: geen tijd hebben is een keuze die je maakt! Is het inmiddels tijd geworden om die keuzes eens drastisch te herzien?

 

Paola Pisu is vitaliteits- en voedingscoach. Ze begeleidt mensen naar een lifestyle die zorgt voor meer balans en fit voelen. Dat gaat over meer dan voeding en bewegen alleen. Het start met bewustwording over hoe jij je leven hebt ingericht en wat dit met je doet. Als je met een traject start, neem je kleine stappen. Dat is vol te houden. Het zijn stappen die in jouw leven passen. Stap voor stap ga je op weg. Op weg naar een lifestyle die vol te houden is. 

Daarnaast verzorgt Paola met haar team ook programma’s voor organisaties.