Als je de knoop doorhakt om (weer) te gaan sporten, is het mega belangrijk om rekening te houden met je lijf. Heb je lijf lief, want als het goed is, ga je het daar nog jaren mee doen. Ga dus heel bewust sporten. Maar ook als je, zoals ik, altijd in beweging bent geweest, is de bewustwording dat je gevoeliger wordt voor blessures een eyeopener. Hierbij geef ik je een aantal tips.

Professionele begeleiding is onderdeel van bewust sporten

Ik raad je echt van harte aan dat, als je de sportieve draad oppakt, jij je dondersgoed laat begeleiden. Zelf sport ik nu bij mijn derde fitnesscentrum. Daar is altijd begeleiding aanwezig die je helpt bij het aanleren van nieuwe oefeningen of je corrigeert wanneer je een oefening verkeerd uitvoert. Dat is echt cruciaal bij het voorkomen van blessures. Vanzelfsprekend liggen de kosten wel iets hoger dan de clubs waar je voor een habbekrats terecht kunt. Hoe hoog zijn de kosten eigenlijk als je geblesseerd raakt? Hoe blij ben je met jezelf als je achteraf toegeeft dat het verstandiger was geweest als je gedegen instructies had gekregen?

Schade

Radmilo Soda, ja die van Obese, vertelde daar op een humorvolle manier over toen hij afgelopen januari het fitnesscentrum heropende waar ik nu alweer jaren train. Hij vertelde over de jongemannen die met  gewichten trainen die eigenlijk boven hun macht liggen. Die wringen zich in allerlei bochten om een hun repetities (reps) uit te voeren. De kans is aanwezig dat ze iets in hun lijf beschadigen waar ze jaren later pas last van krijgen. Zoals Radmilo het uitdrukt: ‘dan ben je de …..’ (vul zelf de onwelvoeglijke term maar in).

Focus

Maar ook als je zorgvuldig traint, kan er op de duur een foute beweging insluipen. Mijn schouder ging plots een beetje onaangenaam voelen en bij een bepaalde beweging hoorde ik steeds een knakje. Gelukkig trainde een instructeur vandaag met mijn buddy en mij mee. Wat bleek; een rugoefening haalde ik teveel uit mijn armen in plaats van dat ik eerst mijn schouderbladen naar achter bracht. De beweging start vanuit de schouders en de armen volgen dan vanzelf wel.

Minder gewicht; meer herhalingen

Dus, ben ik nu heel gefocust op het opnieuw aanleren van de oefening. Daarom ga ik terug in het gewicht dat ik gebruik. Het betekent dat ik me een paar weken concentreer op de techniek van de beweging. Het doel is dat de ‘juiste manier van uitvoeren’ een gewoonte wordt. Mijn instructeur noemde het ‘knakje’ trouwens een waarschuwing van het lijf.

Conclusie en tips

  1. Start op een verstandige manier met bewegen en bouw je training op.
  2. Laat je begeleiden door geschoolde instructeurs.
  3. Je kunt in de startfase een personal trainer inhuren om de sport die je gekozen hebt in samenwerking met hem/haar af te stemmen op jouw lijf.
  4. Laat goedkoop alsjeblieft geen duurkoop zijn. Laat na verloop van tijd nog eens een deskundige instructeur met je meelopen.
  5. Kom direct in actie als iets onaangenaam voelt in je lijf. Het is een waarschuwing. Train nooit zomaar door, want dan kun je wachten op pijnklachten. Herstel neemt dan een lange tijd in beslag.

Tja, herstel heeft langer nodig dan toen we nog in de twintig waren. Gelukkig zijn we wat onbesuisder geworden – toch?